Over de fabrikant

 

Fritz Hansen (ook wel bekend als Republic of Fritz Hansen) is een merk dat een lange historie kent en een van de merken is welke tekenend is voor het tijdloze Scandinavisch design zoals we dat nu kennen.

Fritz Hansen bestaat al sinds 1872, dit is het jaar waarin het merk officieel werd geregistreerd door zijn gelijknamige oprichter, het kent dus een lange en rijke historie. De reden voor het succes van het merk en het feit dat ze nog steeds bestaan is dat zij enkele baanbrekende nieuwe concepten en technologieën hebben geïntroduceerd in de meubelindustrie. Concepten die hun sporen hebben nagelaten in vele hedendaagse ontwerpen.

De meest baanbrekende techniek die door Fritz Hansen is doorontwikkeld tot een echte productietool, waardoor de productie van vernieuwende ontwerpen mogelijk werd, heeft hij in 1915 voor het eerst toegepast. En is een techniek die tegenwoordig door vele andere merken wordt omarmd. Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om veel van de moderne en minimalistische ontwerpen te produceren. Het gaat hierbij om  het buigen van hout met behulp van stoom. Dankzij deze briljante vinding hebben ware iconen het daglicht gezien. De Series 7 van Fritz Hansen (beter bekend als de vlinderstoel) is hiervan het meest bekende voorbeeld.

De iconische ontwerpen die door Fritz Hansen zijn gemaakt met behulp van het “stoombuigen”, zijn allemaal afkomstig van de hand van Arne Jacobsen. Deze ontwerpen zijn inmiddels ware klassiekers en al meer dan 60 jaar oud, maar nog steeds actueel dankzij de elegante en strakke lijnen die zo kenmerkend zijn. In tegenstelling tot wat velen denken, is het niet de Series 7/ Vlinderstoel wat het eerste ontwerp was in deze serie, dit was de Mier, welke werd gevolgd door de vlinderstoel. Daarnaast kent de serie ook nog de modellen Grand Prix, Lily, Mug en het krukje de Dot.

Hoewel het misschien de meest bekende samenwerking is, is het niet enkel de samenwerking met Arne Jacobsen die het merk heeft gemaakt tot wat het is. Andere bekende samenwerkingen die prachtige klassiekers hebben opgeleverd zijn de samenwerkingen met Poul Kjærholm (welke heeft geresulteerd in o.a. de PK22 en vele andere design-klassiekers) en Piet Hein. De tafels die door laatstgenoemde zijn ontworpen worden vaak gecombineerd met de vlinderstoelen aangezien ze qua materiaal, elegantie en ruimtelijkheid perfect op elkaar zijn afgestemd. Dit zijn de Super-Elliptical en Super-Circular table.

Veel van de ontwerpen die door Fritz Hansen worden geproduceerd zijn dermate iconisch, dat ze ondanks hun leeftijd nog altijd actueel zijn. Zo als echt goede ontwerpen ook betaamt dragen ze een bepaalde tijdloosheid met zich. De ontwerpen worden nog altijd bijgehouden door het releasen van nieuwe kleuren zodat ze ook nooit achter zullen raken.

 


 

Het hoofdkantoor van Fritz Hansen is nog steeds gevestigd in Denemarken, en te vinden op:

Allerødvej 8
3450 Allerød

Website: http://www.fritzhansen.com

Daarnaast is het merk ook nog steeds een onafhankelijke producent en niet ten deel gevallen aan grote investeringsmaatschappijen waardoor ze echt hun eigen filosofie kunnen blijven uitdragen en heel eigen producten kunnen blijven produceren.

 


Interessant? Deel deze pagina:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Of volg ons!

facebookinstagram