Over de ontwerper

Arne Jacobsen, geboren in 1902 oorspronkelijk een Deens architect maar al op jonge leeftijd begaan met productdesign. Een van de eerste prijzen die hij heeft gewonnen was dan ook een prijs die betrekking had op productontwerp, en niet zomaar een product, het was in dit geval ook een stoel. Net als zijn andere iconische meubelontwerpen. Hiernaast heeft hij ook het een en ander aan architectuurprijzen op zijn naam kunnen zetten. De ontwerpen van hem die de meeste furore hebben gemaakt zijn echter toch zijn productontwerpen.

Veel van zijn productontwerpen betreffen stoelen en banken en zijn vaak ook gekoppeld aan een van zijn gebouwen. Zo is het eerste ontwerp in de serie houten stoelen, de mier, ontworpen voor in de Novo Pharmaceutical fabriek. Volgend op de mier kwam de bekende Series 7 stoel, ofwel de vlinderstoel.

Zijn meubelontwerpen gingen verder dan houten stoelen, maar deelden een heel duidelijk kenmerk; krachtige en eenvoudige lijnen. Dit is dan ook een van de voornaamste redenen dat zijn ontwerpen tegenwoordig nog steeds actueel zijn. Twee bekende voorbeelden van stoelen die niet in de lijn van de vlinderstoel zitten zijn de Egg chair (het ei) en de Swan chair (de zwaan).

Naast het ontwerpen van meubels en gebouwen hield hij zich ook bezig met onder andere het ontwerpen van bestek en servies voor Stelton tot aan een kraan voor Vola.

De ontwerpen van Arne Jacobsen zijn zeer functionalistisch en minimalistisch, het is dan ook niet verbazingwekkend dat Mies van der Rohe, Le Corbusier en Charles en Ray Eames, allemaal aanhangers van het modernisme, Le Corbusier vervulde ook een sleutelrol in het CIAM (congrès internationaux d’architecture moderne). Daarnaast is het moderne design en zijn ontwerp-handtekening ook kenmerkend voor de Deense en Scandinavische stijl.


Interessant? Deel deze pagina:

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Of volg ons!

facebookinstagram